Gluten allergi | Fortune by J

Fortune by J

Annons

Gluten allergi

gluten

Nu i veckan har jag skrivit två olika kostprogram till två personer som har glutenallergi och då slog tanken mig att även jag kanske har det. När jag var bebis hade jag glutenallergi, men sedan gick det bättre och bättre att äta även livsmedel som innehöll gluten.

Vad innebär egentligen glutenallergi?

Gluten är en sammansättning protein som finns i våra vanligaste sädesslag vete, råg och korn, dock ej havregryn. Gluten är tarmretande och orsakar en skada på slemhinnan i tunntarmen och därför reagerar vissa personer på det. Denna skada gör att man inte kan tillgodogöra sig kosten på ett normalt sätt. 

Symptom som kan uppkomma är tarmbesvär, buksmärtor, trötthet, diarré, förstoppning, huvudvärk, viktminskning, låga järnvärden, brist på B12 och folsyra, depression, irritation, värk i leder och skelett, blåsor i munnen,  mm

Glutenfri kost

Kost som inte innehåller gluten är quinoa, potatis, ris, bovete, grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, baljväxter, nötter/fröer, kött, fisk, fågel och ägg samt de flesta mejeriprodukter.

Idag finns det även mycket livsmedel som är framtagna för glutenallergiker, som märks med “glutenfritt mjöl” etc.

Även de människor som lider av IBS påvisar en förbättring vid att ta bort gluten i maten.

Nu blir det till att undvika gluten för mig i 16-20 dagar. Det är ungefär den tiden som det tar för kroppen att vänja sig med något nytt. Så får vi se om vi ser någon ytterligare förändring med min huvudvärk. 🙂

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Molly Olsson

    Vilket bra inlägg och riktigt fin blogg! Kika gärna in på min och läs om bl a vilket proteinpulver som passar dig bäst, en tävling där du kan vinna “One Whey” från fitnessguru och mycket annat! 
    Massa kramar 🙂

Annons
stats